Čovjek i priroda?

Priroda je skup kojem pripadaju životinje, biljke, stijene, mora, oceani, kontinenti, sve osobine, sile i procesi koji se događaju ili postoje neovisno o ljudima. Primjerice to su vrijeme, morske struje, pomicanje kontinenata, reprodukcija, rast i umiranje životinja i bilja. Priroda postoji, mijenja se i evoluira od nastanka Svijeta, unatrag 3,5 milijade godina. Proteklih 800 000 godina u istoj toj prirodi razvijao se čovjek, sve do trenutka razvoja ljudske svijesti. Upravo je razvijena ljudska svijest bila iskra za spoznaju sebe, mogućnosti sakupjanja i čuvanja te razvoj tehnologija, od primitivnih kopalja do postindustrijskih sofisticiranih uređaja.

U vrtlogu razvoja ljudska vrsta otuđila se od prirode uz nepovratno i vrlo ozbiljno narušavanje prirodnih procesa kroz sve intenzivnije iskorištavanje prirodnih resursa i poizvodnjom sve većih količina raznovrsnog otpada.

"Ovdje je tvoja domovina. Čuvaj ova prirodna čuda, njeguj prirodne vrijednosti, njeguj povijest i romantičnost kao svetu baštinu, za svoju djecu i djecu svoje djece. Ne dopusti da sebični ljudi ili pohlepni interesi oderu ljepote, bogatstva i romantičnost s tvoje domovine. "

Theodore Roosevelt
Tek se sredinom dvadesetog stoljeća kod malobrojnih skupina rađa svijest o mogućim dugoročnim poljedicama koje će prouzročiti takav razvoj. U početku su sve brojniji aktivisti upozoravali da će sudbinu prirode neminovno dijeliti i ljudska vrsta. Danas, brojne ugledne znanstvene institucije upozoravaju na fatalne posljedice ukoliko se hitno i iz temelja ne promijeni odnos čovječanstva prema cjelokupnoj prirodi, jer čovjek mora očuvati prirodu ukoliko želi preživjeti i živjeti koliko toliko normalnim životom. Drugim riječima čovjek mora promijeniti navike i prestati shvaćati prirodu kao neiscrpnu smoćnicu i pri tome ne činiti ništa. Svakodnevno nestaje na stotine vrsta, krče se prašume, onečišćuje se tlo i voda ali sve se to dešava daleko od nas i teško možemo razumijeti da će se jednog dana negativne promijene odraziti, možda ne na nas, ali na živote naše djece zasigurno. Klimatske promjene jesu činjenica i već sada izravno utječu na kakvoću našeg života. Počeci promjena klime jesu posljednje i ozbiljno upozorenje da moramo početi mijenjati sebe i svoje navike u odnosu na prirodu. Nadajmo se da čovječanstvo nije postalo toliko bešćutno da više ne mari niti za budućnost svoje djece.