Aktivnosti

Od osnutka članovi društva organiziraju ili sudjeluju u niz aktivnosti, od snimanja dokumentarnih filmova, kraćih filmskih formi do edukativnih radionica ili individualnih konzultacija. Sve aktivnosti usmjerene ka ostvarivanju ciljeva Društva tj. promociji očuvanja prirodnih vrijendosti kroz održivo korištenje i razvoj.
Kratak dokumentarni film o radionici "More je živo" održanoj u Komiži na otoku Visu 2008. godine.
Unazad dvadeset godina vrlo uspješno provodimo program za djecu školske dobi “Upoznajmo Jadran i njegov živi svijet - more je živo”. Kroz dvodnevne multimedijalne radionice, grupe od dvadesetak učenika osnovnih škola i vrtića aktivnim učenjem u učionici i na plaži upoznaju živi svijet podmorja. Svrha radionica je da djeca spoznaju da primjerice morski ježinac i zvjezdača ugibaju nakon što ih izvade i bace na suho, da riblju mlađ ne smijemo uništiti prije nego što narastu i razmnože se. Ove pomalo šokantne spoznaje uvelike pomažu pri osvještavanju djece da je more živo i što u stvarnosti znači održivo korištenje prirodnih resursa. Kao morski biolozi i geolozi te vrlo iskusni ronioci uvjereni smo da nikakvi skupo plaćeni projekti sanacije već ugroženih ili sasvim uništenih staništa kao niti rigorozni zakoni ne mogu nadmašiti vrijednost izravnog rada s djecom koja kasnije svoja spoznaje prenose roditeljima, obitelji I drugoj djeci. Jer roditelji i obitelj najpažljivije slušaju poruke koje im prenose vlastita djeca.

“Ja ne želim čuvati prirodu. Ja želim kreirati svijet u kojem priroda neće trebati zaštitu”

Društvo je sudjelovalo u koprodukcijama ili produkcijama vlastitih edukativnih filmova ekološke tematike. Prvi dokumentarni film gdje su članovi društva sudjelovali u koprodukciji je “Svijet je velik” snimljen je 1999. godin pod prokroviteljstvom UNESCOa. Radi se priči suživota komiških ribara s morem kao mediteranskom reliktu zaostao iz nekih davnih vremena i preteča održivog razvoja te ribarske solidarnosti. U vlastitiom aranžmanu izrađeno je niz kratkih namjenskih filmova za lakše razumijevanje prirodnih procesa tijekom provedbe formalnih I neformalnih edukacija, od istraživanja krških izvora, filmova o neobičnim životinjama u Jadranu pa do dokumentiranja živog svijeta u okolišu podvelebitskih vrulja.
U suradnji s Javnom ustanovom Nacionlani park Plitvička jezera 2008. godine snimljen je prirodoslovni dokumentarni film “Plitvička jezera – Put vode” koji filmskim jezikom opisuje putovanje vode kroz krš, postanak sedre i prirodne procese koji se događaju u vodama Plitvičkih jezera. Film je prikazan u konkurenciji na tri svjetska festivala dokumentarnih filmova te je uvršten u uslužbenu kolekciju nastavnih materijala u Republici Hrvatskoj.
Dokumentarni film "Plitvička jezera - put vode" (26 min, niža rezolucija)
Osim edukacije proveli smo i nekoliko znanstveno-istraživačkih projekata od kojih su najznačajniji projekt “Jabuka 98” čiji je cilj bio temeljito biološko i geološko istraživanje podmorja Jabuke i Jabučke plićine. Slijede všegodišnja istraživanje vrulja Velebitskog kanala I izvorišta rijeke Cetine. Do danas naši su članovi objavili niz znanstvenih radova u uglednim znanstvenim časopisima.